Topsportbegeleiding

Ben jij een leerling die vele uren in de week traint en sport op hoog niveau? Op Het Schoter willen we leerlingen graag ruimte geven om hun talenten te ontwikkelen. Wij zorgen er met maatwerk voor dat jij sport en school goed kunt combineren. Leerlingen met de officiële NOC-NSF status kunnen gebruik maken van de verschillende faciliteiten die Het Schoter biedt aan topsportleerlingen. Ben jij heel erg goed op weg, maar heb je nog (net) niet een officiële status? Dan kan er in overleg met de vereniging / trainer worden besloten om je toch als topsport leerling te faciliteren. Ook jij hebt dan recht op faciliteiten als verlof, aanpassing van het rooster of vrijstellingen voor bepaalde vakken. Uiteraard staat er wel iets tegenover: is je cijferlijst of je gedrag onvoldoende, dan vervallen de faciliteiten. Wat is er allemaal mogelijk:

  • Je kunt een aangepast rooster krijgen;
  • Je kunt les volgen in een parallel-klas;
  • Je kunt (in sommige gevallen) vrijstelling krijgen voor bepaalde vakken;
  • Je kunt toetsen maken op locatie;
  • Je kunt tijdens tussenuren werken in het topsporthonk;
  • Je kunt verlof krijgen voor toernooien en trainingen;

Zoals je ziet is er een heleboel mogelijk! Aan het begin van het jaar zal je samen met de topsport-coördinator kijken naar je lesrooster en trainingsschema. Samen zullen jullie kijken welke faciliteiten je nodig hebt. Deze faciliteiten kunnen gedurende het schooljaar veranderen.

Zoë Hekelaar zit in haar examenjaar en combineert dat met topsport, wij vroegen haar hoe zij dit de afgelopen jaren heeft ervaren:

Wat doet school voor jou om sport en school te combineren?
Als ik zou willen kan ik uitstel krijgen voor mijn huiswerk als ik een drukke week met wedstrijden en trainen heb gehad.   Uitstel voor toetsen gaat helaas niet, omdat ik in m’n examen jaar zit. Dat zou niet handig zijn!

Heb jij aanpassingen in je rooster gekregen en hoe hebben deze jou geholpen?
Ik heb dit jaar nog geen aanpassingen gekregen of hoeven vragen! Vorig jaar in 3 mavo had ik wel rooster wijzigingen, ik hoefde bijvoorbeeld niet naar mentorles 2 x in de week, zodat ik die tijd kon besteden aan huiswerk en leerwerk voor andere vakken.

Ben je wel eens naar het buitenland geweest voor een training of toernooi? En hoe heeft school ervoor gezorgd dat jij weinig achterstanden opliep?
Ik ben een aantal keer naar het buitenland geweest voor wedstrijden in Duitsland. Ik vertrek voor deze wedstrijden een paar dagen.  We vertrekken altijd op een vrijdag ergens in mei/juni en komen vaak terug op een dinsdag en dan heb ik dus 3 dagen toestemming van school dat ik naar Duitsland mag en dus lessen mag missen! Deze moet ik wel inhalen als er toetsen zijn geweest in de dagen dat ik er niet was.

 

We vroegen Suzanne Hekelaar Gombert uit klas 4Ha hoe zij de begeleiding vanuit school ervaart:

Wat doet school voor jou om sport en school te combineren?
School is altijd bereid om uitstel te geven voor proefwerken. Als ik toernooien in het buitenland heb, geeft school ook de mogelijkheid om lessen over te slaan, mits er goede afspraken over huiswerk worden gemaakt en de leerling zich daaraan houdt.

Heb jij aanpassingen in je rooster gekregen en hoe hebben deze jou geholpen?
Ik heb vrijstelling van LO. Ik doe namelijk het examenvak BSM (Beweging, Sport en Maatschappij) naast mijn topsport en als ik dan ook nog LO erbij zou doen, heb ik een grote kans om blessures op te lopen. Tijdens de LO-uren maak ik mijn huiswerk en leer ik voor proefwerken.

Ben je wel eens naar het buitenland geweest voor een training of toernooi? En hoe heeft school ervoor gezorgd dat jij weinig achterstanden opliep?
Ik heb heel vaak toernooien in het buitenland en dan krijg ik verlof van school. De school zorgt er dan samen met mij voor dat ik geen achterstanden oploop en alles wat ik mis dat belangrijk is, daar krijg ik nog een korte uitleg over van de docent.