Het Schoter heeft de Gezonde Schoolkantine Schaal 2015 en 2016!
Geweldig nieuws: Het Schoter heeft opnieuw de Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum gekregen. En dat is dik verdiend. Er is de laatste tijd hard gewerkt om meer gezond aanbod in de schoolkantine aan te bieden, zoals fruit, salades, broodjes gezond en zuivel. Het aanbod bestaat nu voor minimaal 75% uit producten uit de Schijf van Vijf. Wij kregen daarbij hulp van de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum. Met onze cateraar van Leeuwen zijn wij geregeld in gesprek over ons aanbod in de kantine. En ook komend schooljaar gaan wij weer een stap voorwaarts zetten in het nog gezonder maken van ons aanbod in de kantine in overleg met de cateraar.

De makkelijke keuze is nu vooral gezond
Wij vinden het belangrijk dat leerlingen kunnen genieten van een gezond aanbod in de kantine. Daarmee komen wij ook tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat kleine verbeteringen in het aanbod al zorgen voor een direct effect. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als ze er liggen. En dat is ook niet zo raar, want om weerstand te bieden aan verleidingen is zelfcontrole nodig. Dat vraagt veel mentale inspanning. En die inspanning kunnen we nou juist niet altijd opbrengen, bijvoorbeeld als we haast hebben of moe zijn. We zijn op die momenten sneller geneigd iets impulsiefs te doen en ons daarbij te laten beïnvloeden door de omgeving. Als die omgeving nou juist uitgerekend vooral ongezond is, kiezen we daar sneller voor. Jongeren net zo goed als volwassenen. Als het aanbod vooral gezond is, kies je dus ook sneller voor iets gezonds.

De Gezonde Schoolkantine
De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het heeft als doel een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Als richtlijn voor een gezonde schoolkantine geldt een aanbod van minimaal 75% producten uit Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% extra’s (zoals koek, snoep, snacks). Elke school kan haar assortiment inleveren bij het Voedingscentrum, en als de Kantinescan aangeeft dat de schoolkantine aan deze richtlijn voldoet, krijgt de school de Schoolkantine Schaal. Het Schoter heeft deze schaal nu voor 2015 en 2016 ontvangen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl